ΛΕΥΚΑΝΣΗ ΔΟΝΤΙΩΝ

Είναι η πιο δημοφιλής και συντηρητική παρέμβαση για την απόδοση ενός φωτεινού χαμόγελου.
Το χρώμα των δοντιών καθορίζεται από γενετικούς, επηρεάζεται όμως και από εξωγενείς παράγοντες.
Ένα μη φωτεινό χρώμα δοντιών μπορεί είτε να είναι το φυσικό χρώμα, είτε να είναι το αποτέλεσμα χρήσης φαρμάκων (τετρακυκλίνες) ή επίδρασης εξωτερικών χρωστικών (κάπνισμα, καφές, μαύρο τσάι, αναψυκτικά τύπου cola).
Μέθοδοι
Λεύκανση στο σπίτι με ναρθηκάκια (διαφανείς μεμβράνες) στα οποία τοποθετεί υλικό ο ενδιαφερόμενος που προμηθεύεται από τον οδοντίατρο. Τα φοράει για κάποιες ώρες στο σπίτι για 10-15 μέρες. Βουρτσίζει πριν και μετά την εφαρμογή τους. Δεν τρώει και πίνει κάτι για 1 ώρα μετά την εφαρμογή. Φυλάει το υλικό στο ψυγείο. Ελαχιστοποιεί τη λήψη χρωστικών για όσο διάστημα κάνει λεύκανση.
Λεύκανση στο ιατρείο με αρκετά πιο δυνατό υλικό μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε λευκαντικό παράγοντα που ενεργοποιείται με ειδική συσκευή (λάμπα λεύκανσης). Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για 2-3 φορές.
Συνδυαστικά στο σπίτι και το ιατρείο. Η μέθοδος αυτή έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ευαισθησία στα δόντια, μπορεί να χρειαστεί η λήψη παυσίπονου-αντιφλεμονώδους. Ευαισθησία στα ούλα (ασπρίζουν) που περνάει μετά από λίγες μέρες.
Αντενδείκνυται: σε εγκύους, σε άτομα με ευσθησία στα δόντια και όταν υπάρχουν σφραγίσματα ή στεφάνες στα πρόσθια δόντια γιατί εκεί δεν αλλάζει το χρώμα.
Αποτελέσματα: Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων το χρώμα ανοίγει εμφανώς. Σε λίγες περιπτώσεις ανοίγει αρκετά και γρήγορα, ενώ σε λίγες επίσης δεν έχουμε αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει όταν ο προσανατολισμός των πρισμάτων της αδαμαντίνης είναι τέτοιος που δεν επιτρέπει την είδοδο σε βάθος του υλικού. Δυστυχώς αυτό δε μπορούμε να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων ώστε να συμβουλέψουμε τον ασθενή να αποφύγει τη διαδικασία.